כפתורים נוספים אולי מזג אוויר אולי כפתור מבזקים

01 22, 2025

חלב אם הוא המוצר המתאים ביותר להזנת התינוק הנולד, מדובר בנוזל חי המכיל את אבות המזון עם מרכיבים ביולוגיים פעילים של אנזימים, הורמונים, תאים של מערכת החיסון ונוגדנים נגד חיידקים ווירוסים שונים ותרכובות נוספות אשר יש להם יתרונות עצומות לתינוק הרך.

כידוע להנקה יש יתרונות רבים לרך הנולד וגם לאם המניקה. לתינוק ההנקה מספקת את הצרכים התזונתיים לגדילתו בצורה האופטימלית ביותר, עוזרת להתפתחות המוח וההתפתחות השכלית שלו ומפחיתה את הסיכון למוות בעריסה, מחזקת את מערכת החיסון ומגינה מפני הידבקות בזיהומים שונים לאחר הלידה בעיקר זיהומים במערכת העיכול ובמערכת הנשימה, כמו כן מקטינה את הסיכון לחלות במחלות כרוניות עתידיות כמו סוכרת ודלקות מעיים כרוניות ועוד יתרונות רבים, לגבי האימהות ההנקה מחזקת את הקשר עם התינוק, מאיצה את התכווצות הרחם והתאוששות הגוף לאחר הלידה, עוזרת בירידה במשקל ובמניעת מחלת הסוכרת. יתרה על כן חשוב להזכיר את העניין הכלכלי והחסכוני של ההנקה, כאשר אין צורך ברכישת קופסאות של פורמולות להזנת תינוקות, בנוסף לחסכנות בזמן הכנת הפורמולה התחליפית, שימורה וחימומה, כאשר חלב האם תמיד זמין ומוכן בטמפרטורה המתאימה לתינוק.

פרופסור נעים שחאדה, מנהל תחום סוכרת והשמנה במחוז הצפון של מכבי שירותי בריאות. צילום עצמי

במאמר זה נתרכז בעניין השפעת ההנקה על התפתחות הסוכרת וההשמנה שהם שתי מגפות בריאותיות מדאיגות מאוד.

יתרונות לאם המניקה:

סוכרת: מספר מחקרים הראו בצורה חד משמעית כי הנקה מורידה בצורה משמעותית (עשרות אחוזים) את הסיכון לפתח סוכרת מסוג 2 בעתיד, בהשוואה לנשים שילדו ולא הניקו. הגנה זו נובעת בית היתר מהשפעת ההנקה על העלאת הרגישות לאינסולין, מניעת יתר לחץ דם והפחתת הסיכון לפתח השמנה.

השמנה: הנקה תורמת לירידה במשקל לאחר לידה, היא גורמת לאיבוד כמות גדולה של קלוריות בעיקר בתהליך יצור החלב, אומנם לאישה מניקה יש תאבון מוגבר, אבל איבוד הקלוריות יותר גבוה מהצריכה המוגברת של מזון והממוצע הוא שהיא מאבדת ביום כ-250 קלוריות יותר ממה שהיא צורכת, ולכן אפשר לרדת במשקל באמצעות הנקה.

יתרונות ההנקה. צילום המחשה: גטיאימאג'ס

יתרונות ההנקה לרך הנולד:

סוכרת: וכאן מדובר בסוכרת מסוג 1 (סוכרת נעורים), במחקרים רבים שנעשו בעיקר במדינות סקנדינביה ובסקירות של הרבה מאמרים שפורסמו בכתבי עת רפואיים, נמצא, שהסיכויים של תינוקות שינקו מחצי שנה עד שנה לפתח סוכרת נעורים, עמד על 61 אחוז פחות בהשוואה לתינוקות אחרים. ההסברים להגנה זו של חלב אם מיוחסים למספר גורמים: 1. הנקה בלעדית מעקבת את חשיפת התינוק למאכלים מוצקים שיכולים להוות גורם מגרה להתפתחות התהליך האוטו-אימונולוגי כנגד תאי ביתא בלבלב (התאים מיצרי האינסולין). 2. חלבונים הנמצאים בחלב פרה יכולים להיות גם כן גורם מגרה להתפתחות מחלת הסוכרת מסוג 1. 3. בחלב אם יש רמה גבוהה של אינסולין הומני אשר יכול להגן מפני התפתחות התהליך האוטו-אימוני נגד תאי ביתא בלבלב.

השמנה: מבוסס וידוע שהנקה יכולה להפחית את הסיכון להתפתחות השמנה אצל ילדים. במחקר שנערך באוניברסיטת הרווארד, שכלל 15 אלף ילדים ופורסם ב-2001, נמצא שלתינוקות שהוזנו בחלב אם יש סיכוין קטן יותר לסבול מהשמנת יתר בילדות, בהשוואה לתינוקות שהוזנו בפורמולה בלבד.  מחקרים נוספים שפורסמו לאחר מכן חזקו את הממצא הזה, כולל מחקר שפורסם על ידי ב"ח רמב"ם וסקר נתוני גדילה של מאות ילדים מתחנות בריאות האם והתינוק, הראה הבדל משמעותי בסיכון להתפתחות השמנה בגיל הילדות לטובת התינוקות שניזונו מהנקה בלעדית בחודשים הראשונים לחייהם לעומת אלו שניזונו מתמ"ל.

לאור הנ"ל, אין ספק שעידוד ההנקה באופן כללי ועידודה במיוחד באוכלוסיות עם מעמד סוציו-אקונומי נמוך יכול לתרום רבות למלחמה בשתי המחלות הנפוצות ביותר באוכלוסייה זו והן מחלת הסוכרת וההשמנה.

הכותב: פרופסור נעים שחאדה, מנהל תחום סוכרת והשמנה במחוז הצפון של מכבי שירותי בריאות, מנהל ספירת הסוכרת ע״ש ראסל ברי בפקולטה לרפואה בגליל וחוקר בכיר המוכר היטב בקהילה הבינלאומית בתחום מחלת הסוכרת.