כפתורים נוספים אולי מזג אוויר אולי כפתור מבזקים

01 22, 2025

חופשת הקיץ הסתיימה, ואנו מוכנים למעבר לשנה החדשה. חלק חשוב משגרת חיים מיטיבה הוא המטבח, שתופס מקום חשוב אצל רבים מאתנו. יש משפחות שאזור המטבח הוא לב הבית עבורן תרתי משמע. אוכל איכותי וטעים תורם לרוגע ולהרגשה כללית טובה, וכמו בכל דבר ש"עובד נכון", גם כאן לחשיבה ולהכנה מראש יש תפקיד חשוב.

כשמדברים על המקטע שפותח כל יום, זמן הבוקר הוא מאתגר ולעיתים אנו מרגישים כאילו השעון מתקתק מהר מהרגיל. כולם מתכוננים ליציאה מהבית, ולרוב משתדלים לצאת מצוידים בארוחת עשר לבית הספר או לעבודה.

על מנת לאפשר התארגנות רגועה, כדאי שההכנות ליציאה מהבית לא ייעשו בחיפזון. אפשר להתעורר חמש דקות מוקדם יותר, ולאפשר לעצמנו ארוחה קלה והזדמנות להיפרד בצורה רגועה ונעימה מיתר בני הבית.

פרי להפסקה. צילום המחשה: גטיאימאג'ס

מה מומלץ לאכול לפני שיוצאים מהבית – מהיר, מזין וטעים

חצי פרי חתוך וחצי גביע יוגורט טבעי (כל אחד לפי צרכיו וטעמו)

קרקר (רצוי מחיטה מלאה ולא שומני) עם גבינה/ אבוקדו

חצי כריך עם גבינה או ביצה

דייסת שיבולת שועל – אפשר בתוספת דבש/ סילאן ופרי

מאפין ביתי (רצוי מקמח מלא) עם פירות / מאפין מלוח עם גבינה וירקות

כדאי להימנע ממזונות מתועשים ו"אולטרה מעובדים" המכילים כמות גבוהה של סוכר וחומרים מוספים אחרים, כמו עוגיות, עוגה, חטיף אנרגיה וקורנפלקס לסוגיו.

מה ניקח לארוחת עשר ?

כדאי שתהיה מורכבת משילוב של פחמימה + חלבון + ירק, כמו שמודגם בהמשך.

פחמימה-לחם / לחמנייה/ פיתה – רצוי מקמחים מלאים.

חלבון-ממרחים כגון גבינה/ לאבנה/ חומוס/ טונה/ ביצה. אפשר להעשיר את טעמי הכריך עם זיתים, ממרח עגבניות מיובשות או פסטו, אבוקדו או טחינה.

לרגישים לחלב או טבעונים יתאימו ממרחי קטניות כמו ממרח עדשים/ טופו.

ירק -עגבניות שרי, מלפפון, חסה, פלפל צבעוני – אריזתם בקופסה קטנה וייעודית מגדילה את המוטיבציה לאכול אותם.

הוסיפו פרי להפסקה הבאה ובקבוק מים.

מעלה את יכולת הריכוז בלימודים. צילום המחשה: גטיאימאג'ס

חשיבות לארוחת עשר נכונה

ארוחת העשר חשובה ומעלה את יכולת הריכוז בשיעורים, הילדים יצירתיים ולכן גם רגועים יותר. יש להם אנרגיה להשתתף בפעילויות השונות ולנו יש את היכולת להשפיע. וכמובן ארוחת עשר מהווה חלק חשוב מצריכת המזון היומית. החלבון בארוחה זו חשוב מאוד. לא כדאי להתפתות ולקנות לילדים בורקס או פיתה עם זעתר בדרך לגן/ לבית הספר. הם מכילים פחמימה ושומן, אך אין בהם חלבון וגם הירק חסר.

ומה עושים אם אחרי כל ההכנות והמאמצים הכריך המושקע חזר הביתה?

חשוב לשאול את הילד/ה:

אולי לא היה זמן לאכול?

אולי הכריך לא היה טעים?

אולי לא היה לה/ו נעים לאכול בחברה?

להכין טבלה שבועית. צילום המחשה: גטיאימאג'ס

מה עוד אפשר לעשות?

אפשר להכין טבלה שבועית ולתכנן אותה לפי ההעדפות והטעמים של כל ילד. הילדים רואים באופן מוחשי את כל האפשרויות, ובוחרים בעצמם מה לאכול. זה מגביר את המוטיבציה שלהם וגם את השלום בינינו לבינם.

מה לא לעשות

לא מומלץ לשלוח עם הילדים אוכל שאינם מכירים (ממרח חדש שעדיין לא טעמו או מרקם חדש). מזון מוכר ייאכל ביתר קלות וחשק. כאשר רוצים לחשוף את בני הבית לאפשרויות ולטעמים חדשים, מומלץ לעשות זאת במהלך ארוחת הערב המשותפת ומשם להסיק מסקנות.

הכותבת: בתיה שהרבני, תזונאית קלינית בראייה משפחתית במכבי שירותי בריאות בצפון ועוסקת בליווי אישי ובהנחיית קבוצות הורים במכבי אקטיבי (מכון לטיפול בעודף משקל בילדים) ומרצה בפני צוותי חינוך ובני נוער.