כפתורים נוספים אולי מזג אוויר אולי כפתור מבזקים

01 22, 2025

ב- 26.9.24 תיפתח תערוכה נוסטלגית במיוחד במוזיאון העיר חיפה, הנושאת את השם "סוסיתא – התערוכה".  תעשיית המכוניות הישראלית שזורה בסיפור חייה של מדינת ישראל מיום היווסדה. הסיפור המרתק על הקמתה של תעשייה זו בחיפה מאפשר להציץ לחזון שביקש להפוך את ישראל לחלק ממועדון כלי הרכב העולמי. מכונית הסוסיתא, שיוצרה במפעל "אוטוקרס" בחיפה, הפכה עם השנים לסמל ישראלי מובהק המעורר חיוך ומייצג את הישראליוּת של פעם. בתערוכה זו יתוודעו המבקרים לסיפורה של סוסיתא, השזור בקורותיו של אזור מפרץ חיפה ולסיפוריהן של הנפשות הפועלות מאחורי אגדת המכונית הישראלית.

טקס ההכרזה על מפעל אוטוקרס בטירת כרמל 16.10.1963. צילום: קרן אור

סוסיתא וחיפה – מה הקשר?

הבמאי אבי וייסבלאי, יוצר הסרט התיעודי "סוסיתא", חבר לאוצרת מוזיאון העיר חיפה יפעת אשכנזי, ביצירת התערוכה. הסרט, שהושק בתקופת מגפת הקורונה, מתחקה אחר שורשיה של תעשיית הרכב הישראלית שהחלה בחיפה, במפעלו של יצחק שובינסקי. לדברי אשכנזי: "מכונית הסוסיתא היא מותג ישראלי מובהק, שלמרות התקופה הקצרה שבה יוצרה המכונית, היא מעוררת בנו עניין וחיוכים נוסטלגיים עד היום. בתערוכה נציג את סיפורה של תעשיית הרכב הישראלית שהחלה למעשה בחיפה, ואת עלייתה ונפילתה של חברת אוטוקרס, שייצרה את דגמי הסוסיתא השונים. התערוכה כוללת היבטים שונים, כמו: הסיפור ההיסטורי, סיפורם של אספני הסוסיתות, החומר הייחודי ששימש לבניית המכוניות – הלוא הוא הפיברגלס, קטעי עיתונות וסרטים ארכיוניים, דגמי מכוניות סוסיתא מקוריים שיוצגו בחצר המוזיאון, משחקים דיגיטליים שיוצרו במיוחד לתערוכה ועוד הרבה".

מודעת פרסום סוסיתא

סוסיתא – רבותיי, ההיסטוריה חוזרת!

לדברי יותם יקיר, מנכ"ל מוזיאוני חיפה: "מוזיאון העיר חיפה יצר 'נישה' ייחודית, ויודע לספר סיפור היסטורי חיפאי מרתק בזווית אומנותית מעניינת. בנוסף, מתמחה מוזיאון העיר ביצירת שיתופי פעולה קהילתיים וציבוריים עם מוסדות וארגונים, באופן שמנכיח את התערוכות בקרב ציבורים שונים וכמובן גם משדרג את חוויית הביקור. הפעם, בתערוכת סוסיתא, יצרנו שיתופי פעולה רבים במיוחד, מסקרנים ומעניינים".

יותם יקיר. צילום: יח"צ

כך למשל: שתי מכוניות סוסיתא, באדיבות טכנודע חדרה (המוזיאון לתחבורה ע״ש אברהם "בונדי" לבנת), מאוסף הרכבים של איתן ורטהיימר, יוצגו בחצר המוזיאון. בנוסף, בזכות שיתוף פעולה עם "מועדון החמש: מועדון רכבי האספנות של ישראל" ועם מועדון "פייברקלאב" של אספני מכוניות הסוסיתא" ובאדיבות איצטדיון סמי עופר – אירוע הפתיחה יחל בשיירה חגיגית של סוסיתות שתיסע ברחבי העיר.

שיתוף פעולה מעניין נוסף הוא של מוזיאון העיר חיפה עם האתר "ישראל נגלית לעין" של יד בן צבי. לאתר מועלים כדרך קבע צילומים משפחתיים פרטיים. לצורך התערוכה, נפתח באתר אלבום ייעודי, אליו יכולים המבקרים להעלות תמונות אישיות שלהם עם מכוניות סוסיתא.

דגמי סוסיתא בחצר מוזיאון העיר חיפה. צילום: אבי וייסבלאי

סוסיתא היום – סטודנטים מעצבים לתערוכה

גולת הכותרת היא שיתוף הפעולה עם שני מוסדות לימוד בחיפה. "במסגרת התערוכה רצינו להציע הסתכלות עכשווית על הסיפור של מכונית הסוסיתא, ולא רק לחזור אחורה בזמן" אומרת אשכנזי, "בגלל שהסוסיתא הפכה לכזה סמל, עניין אותנו לפתוח דלת לפרשנויות עכשוויות. יצרנו שני שיתופי פעולה נפלאים עם מוסדות לימוד אקדמיים ורתמנו את הסטודנטים לפרויקטים הייחודיים: "באחד, סטודנטים מהחוג לעיצוב תקשורת חזותית בביה״ס לעיצוב של אוניברסיטת חיפה יצרו מיתוג מחדש לסוסיתא בדרכים שונות כאשר עבודות נבחרות יוצגו בתערוכה.

"בשני, סטודנטים מבית הספר לעיצוב ולפיתוח משחקים בתילתן המכללה לעיצוב ולתקשורת חזותית, יצרו משחקי מחשב ומשחק מובייל שמהם יוכלו ליהנות המבקרים בתערוכה".

פועלת צובעת מכסה מנוע של סברה ספורט מפעלי אוטוקרס טירת הכרמל 1967. צלם: אילן ברונר, אוסף התצלומים הלאומי לשכת העיתונות הממשלתית

סוסיתא – גם למי שאין עדיין רישיון נהיגה

את התערוכה מלווה חוברת פעילות לילדים בה הם יוכלו לחשוב בעצמם על המצאה חדשה משלהם ובדרך יצירתית לגלות פרטים על סיפורה של מכונית הסוסיתא. בנוסף, בסמוך לחלל התצוגה ייפתח חדר פעילות ויצירה המותאם למשפחות ומאפשר יצירה עצמאית בנושא סוסיתא ומכוניות. לדוגמא: קיפול מכונית, גלויות לצביעה ושליחה ועוד.

בחצר המוזיאון, ליד דגמי סוסיתא אמיתיים, תהיה פעילות הרכבת מסלול מכוניות מודולרי חיפאי בו יוכלו הילדים להחליט מה תהיה הנסיעה שלהם.

סוסיתא -התערוכה

"סוסיתא – התערוכה"

מוזיאון העיר חיפה – שד' בן גוריון 11 חיפה

פתיחה לקהל הרחב: 26.9.24 בשעה 19:00

נעילת התערוכה: 31.5.25

אוצרים: יפעת אשכנזי ואבי וייסבלאי

יועץ תערוכה: יוחאי שנער