מנהלת מחוז חיפה במשרד החינוך, סיגל כהן, תהיה אחראית ביום ראשון על פתיחת שנת הלימודים במחוז ועבורה זו השנה הראשונה בתפקיד זה, לאחר שבתפקידה הקודם הייתה מפקחת המחוז ואמונה על כל המהלכים האסטרטגיים של המחוז. "להיות מנהל מחוז בתקופה כל כך מטלטלת היא אחריות ענקית ושליחות גדולה" אומרת כהן. "לנהל שגרת חירום, לדעת להחזיק שגרה בתוך תקופה שהיא תקופה חירומית".
את שנת הלימודים במחוז חיפה של משרד החינוך יפתחו 225 אלף תלמידים, מתוכם 47,232 ילדי גן. 676 מעונות יום גם הם יפתחו זו שנה שלישית את שנה"ל בפיקוח משרד החינוך ( 25,500 פעוטות). עם פתיחת שנת הלימודים, כ- 16,455 ילדים ייכנסו לראשונה בחייהם לכיתות – כתלמידי כיתות א'. את שנת הלימודים יחלו גם 22,175 עובדי הוראה – אנשי חינוך מסורים וחדורי שליחות, שעל כתפיהם האחריות להטעין בידע, במיומנויות ובערכים את הדור הבא של המדינה.
כהן מודעת ומתכוננת לתקופה שבה הכל לא ידוע והמצב הביטחוני יכול להשתנות כהרף עין. "ביום ראשון הילדים מגיעים לבית הספר וזה צריך להחזיק שאנחנו יכולים להגיע ממקום שנמצא בשגרה למצב שפתאום מתחילה מלחמה באמצע יום לימודים. אנחנו גם מבקשים ממנהלי בתי הספר, מהגננות, להבין את גודל האחריות".
בנוגע לשאלה האם היא שלמה עם מצב המיגון במוסדות החינוך: "שלמה אני לא. אני יודעת שיש פערים. הפערים לא גדולים אבל עדיין יש פערים ולא כל המקומות ממוגנים. אנחנו עובדים תחת הנחיות פיקוד העורף. מי שמנהל את כל מה שקשור שאירועי הלחימה זה פיקוד העורף וכרגע אנחנו מדברים על 'מוגן ככל האפשר'. במהלך החופש הרשויות במחוז טיפלו לא מעט בנושא הזה. זה מעסיק את כולנו. אנחנו עובדים גם על פי תרחישים, עובדים על פי שגרת חירום עם ההבנה שהכל יכול להשתנות". לכל תרחיש יש תכנית פעולה ותכנית עבודה. המורים והמנהלים מכירים ומתרגלים את זה".
בשבוע הראשון ללימודים יגיעו ילדים שעברו חופשה לא רגילה וחלקם חוו חוויות מטלטלות, "אנחנו עוברים תקופה קשה והציפייה שלנו שמערכת החינוך תכיל ותשמש כסוג של חוסן עבור התלמידים האלה וצוותי החינוך". מעבר לתהליכים הרגשיים ייתקיימו גם תרגולים כדי שהתלמידים ידעו מה לעשות במקרה של אזעקה וזה על סדר יומו של בית הספר.
במחוז חיפה בשונה ממחוזות אחרים, אומרת כהן, אין בעיה אקוטית של מחסור בצוותי הוראה ולא יהיה בית ספר או גן שלא יפתח בגלל מחסור בצוותי הוראה. "עם זאת אנחנו בתקופה שיש בה מחסור במורים, שיש שחיקה של עובדי הוראה ואנחנו עושים לא מעט תהליכים כדי שבסופו של דבר נצליח לצמצם את הפער הזה". כהן מספרת כי הוקמו ארבע מסגרות של 'מקפצה להוראה' של אקדמאים שרוצים לעשות הסבה של שנה לטובת הוראה כדי להכשיר אקדמאים בצורה מזורזת לתעודת הוראה. כמו כן, מורים בגמלאות שרוצים לחזור וללמד, מקבלים אפשרות לחזור להוראה.
מבחינת כהן, שנת לימודים מוצלחת תהיה "אם נצליח לעבור שנה שפויה, אנחנו לא מעט שנים עוברים טלטלות, שחלילה לא תחריף וניכנס לאירוע קיצון. אבל בעיקר לייחל לשובם של החטופים, החלמת הפצועים, לשובם של כל המפנים לבתים שלהם, זה יהיה שקט ושלווה לא רק למערכת החינוך אלא למדינה ולחברה שלנו".
יו"ר מועצת התלמידים והנוער המחוזית בחיפה, כליל גלברט (17) עולה לכיתה י"ב בבית הספר אליאנס. "אנחנו רוצים שתהיה שנת לימודים ללא עיצומים, שתהיה שנה כסדרה עם ציונים של מבחני בגרות, טיולים שנתיים ופעילות חברתית".
לדברי גלברט, מועצת התלמידים רוצה השנה לשים דגש על נשוא ההתנדבות בקהילה. "אנחנו רוצים שהנוער ישמש דוגמא אישית גם למבוגרים ולעשות עשייה משמעותית ומשפיעה".