כפתורים נוספים אולי מזג אוויר אולי כפתור מבזקים

01 22, 2025

היום (שלישי) התקיים במוזיאון חיפה לאמנות יום עיון תחת הכותרת "שמים את הצפון במרכז: אתגרי החברה האזרחית בצפון הארץ". יום העיון התעמק במציאות החיים כיום בצפון, דרך רב-שיח בין יוצרים ופעילים מרכזיים בחברה האזרחית על אפשרויות הפעולה בתוך מציאות של מלחמה.

יונה יהב. צילום: אלעד מלכה

את יום העיון פתח ראש העיר חיפה, יונה יהב, שאמר: "במשך שנים לא שמים את הצפון במרכז. שנים אנחנו נכשלים בליישב אותו, בלפתח אותו. מבחינת מדינת ישראל, לא חשוב איזו ממשלה, קיים רק מרכז הארץ – חדרה עד גדרה, ושם משקיעים את כל הכסף. אנחנו בכלל לא נמצאים על המפה. אני חושב שזאת הייתה טעות לפנות את יישובי הצפון, הפכו אותם למושא לצלפות כדי להרוס אותם".

מוזיאון חיפה לאמנות. צילום: סטס קורולוב

 

ביום העיון השתתף גם תא"ל (במיל'), דרוזי ישראלי, יוזם פרויקט "בשביל הבנים הדרוזים", שאמר: מדינת ישראל  מתנהלת ללא חזון ואסטרטגיה כבר שנים. אני לא מבין את ההחלטה לפנות את יישובי הצפון מבלי שתהיה תוכנית פעולה אסטרטגית. הצפון נטוש ומופגז"

יותם יקיר, מנכ"ל מוזיאוני חיפה. צילום: יח"צ

את יום העיון הנחה יותם יקיר, מנכ"ל מוזיאוני חיפה, שאמר: "יום העיון הזה נהגה בהשראת התערוכות שאנו מציגים כעת במוזיאון – שש תערוכות של אומניות מהצפון, שחלקן אף פונו מביתן. התערוכות הנוכחיות זוכות להצלחה והתעניינות עצומה – אפילו ברמה עולמית. וחשוב לזכור שהחשיבות הציבורית של העונה הנוכחית, אינה פחותה בעיני מזו האומנותית. אנחנו מייחסים חשיבות גדולה להפניית הזרקור אל הצפון הנטוש והפגוע. באופן שיש לנו בו ערך מוסף, בדרך האמנות".

בפאנל שהתקיים השתתפו עמרי לרנר, יזם עסקי מפונה מקיבוץ שניר, ממובלי תנועת "קומו" בצפון ותנועת "הארי הזועם"; הדר סייפן, אומנית רב-תחומית, גדלה בקיבוץ דפנה ותושבת קו העימות, עבודתיה עוסקות בעורף האזרחי ביישובי הגבול; ליסה פרץ, עורכת ועיתונאית, בעבר תושבת קריית שמונה, יוצרת הסרט התיעודי "הבית בקריית שמונה"; אמיר שורץ, מחנך ברשת "דרור בתי חינוך – דרור ישראל", מורה בכיתת ילדי מפונים בגינוסר.

בנוסף, התקיים סיור בהדרכת קובי בן מאיר, האוצר הראשי של מוזיאון חיפה לאמנות, בתערוכות של האומניות הדר סייפן וליהיא טלמור, שיוצרות בקו העימות; והקרנה של הסרט "הבית בקריית שמונה" ושיחה עם במאית הסרט, ליסה פרץ.