כפתורים נוספים אולי מזג אוויר אולי כפתור מבזקים

01 23, 2025

67% מהציבור היהודי בישראל תומכים בכך שישראל תכיר בכל סוגי הנישואים, כולל נישואים אזרחיים, קונסרבטיביים ורפורמיים. בקרב הציבור החילוני עומד אחוז התמיכה על 92%. תמיכה מביעים גם 31% מהציבור המגדיר עצמו כדתי. כך עולה מסקר שערך מכון סמית עבור עמותת חדו"ש- לחופש דת ושוויון לקראת ט"ו באב.

חדו"ש בודקת את עמדת הציבור בנושא חופש הנישואין מאז הקמתה, והסקר האחרון שב ומחזק את המסקנה כי מדובר ברוב עקבי ויציב מאז שנת 2010, בתנודות הסטייה הסטטיסטית. הסקר התקיים בראשית חודש אוגוסט 2024 בקרב מדגם מורחב של 800 איש כמדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת בישראל. טעות דגימה – 3.5%. לתמיכה בחופש הבחירה בנישואין שותפים רוב מצביעי מפלגות הקואליציה: 68% ממצביעי הליכוד ו- 41% ממצביעי הציונות הדתית ועוצמה יהודית בבחירות האחרונות.

חתונה. צילום המחשה:: pexels

עוד בדק הסקר את היחס ל"נישואי יוטה", המאפשרים לזוגות מישראל ומשאר העולם להינשא במדינת יוטה שבארה"ב באמצעות התוועדות מרחוק (זום) בלי לעזוב את הארץ. לפני למעלה משנה קיבל בית המשפט העליון את עמדת חדו"ש כנגד עמדת משרד הפנים, ופסק כי על רשות האוכלוסין לרשום כנשואים כל זוג שהתחתן בדרך זו. בסקר נבדקה הן מידת המודעות של ישראלים לקיומה של אפשרות נישואין זו והן את מידת התמיכה בה. על פי ממצאי הסקר רוב הציבור היהודי (69%) אינם מודעים לקיומה של אפשרות להינשא בנישואין אזרחיים בארצות הברית מבלי לעזוב את הארץ. השאלה הציגה בפני המדגם את החלופה הזאת ועל פי הממצאים רוב הציבור היהודי הבוגר בישראל (66%) תומכים באפשרות זו ( 45% לא שמעו עליה אך תומכים בה, ו21%  שמעו עליה ותומכים בה). 34% מתנגדים (24% שלא שמעו על אפשרות זו אך הביעו התנגדות על בסיס התיאור שניתן להם, ו-10% ששמעו על האפשרות ומתנגדים לה).

שאלה נוספת שנשאלה בסקר הייתה השאלה- "בהנחה שכל האפשרויות היו קיימות ומוכרות באופן שוויוני על פי החוק, אם את/ה או מישהו מילדך ירצו להינשא – איזו מסגרת היית בוחר/ת לנישואים?". על פי ממצאי הסקר, רק 50% מהציבור היהודי היה בוחר בנישואים אורתודוקסיים, 13% היו בוחרים בנישואין קונסרבטיביים או רפורמיים, 8% היו בוחרים בנישואין אזרחיים בחו"ל, 14% היו בוחרים להתחתן במסגרת "נישואי יוטה" ו-15% היו בוחרים לחיות יחד בחיים משותפים ללא נישואים רשמיים. המובהקות לנתון זה ניכרת בהשוואה בין המגזר החרדי לבין שאר החברה הישראלית. בעוד 98% מהחרדים ו-87% מן הדתיים היו בוחרים בנישואין אורתודוקסיים, רק 15% מן החילונים היו בוחרים בכך. הרצון להשתחרר מן הכפייה של נישואין אורתודוקסיים בולט במיוחד גם בקרב עולים מחבר העמים, אשר רק 14% מהם היו מעדיפים להינשא בדרך זו.

מנכ"ל עמותת חדו"ש-לחופש דת ושוויון הרב עו"ד אורי רגב אמר בתגובה לממצאי הסקר כי "עמדתו של הציבור היהודי בישראל ברורה: רוב גדול דוחה את מדיניות ממשלות ישראל הנכנעות מאז קום המדינה לסחטנות המפלגות החרדיות וכופות על כלל הציבור היהודי את מרות הרבנות האורתודוכסית. האירוניה היא שהרבנות הצליחה להמאיס על עשרות אלפי זוגות את מסגרת הנישואין והביאה אותם להעדיף חיים משותפים כידועים בציבור ללא נישואין. כך הפכה הרבנות לאיום הגדול ביותר על מוסד הנישואין בישראל. חדו"ש נאבקת מאז הקמתה לקדם חופש בחירה בנישואין וגירושין ולביטול המונופול של הרבנות הראשית האנכרוניסטית. אירועי המהפכה המשפטית והתנהלותה של הממשלה בנושאי דת מאז המלחמה נותנים בסיס לתקווה כי בבחירות הבאות יבטא הציבור את העדפתו בתמיכה אך ורק במפלגות אשר יתחייבו ליישם את עקרונות חופש הדת והמצפון המובטחים במגילת העצמאות, לרבות הנהגת נישואין וגירושין אזרחיים, כראוי למדינה יהודית ודמוקרטית באמת".